Hoe verwerk je de juiste keywords op je site SEO technisch

Hoe schrijf je een goede SEO tekst met de juiste keywords

Maak een keyword checklist

Natuurlijk wil jij je site het liefst zo hoog mogelijk zien scoren in de zoekresultaten, maar hoe begin je? Teksten en andere vormen van content zijn belangrijk, Google haalt hier namelijk de zoekwoorden uit, waardoor Google ziet waar jouw website over gaat. Probeer één pagina niet op een breed onderwerp te ranken, maar kies je focus keywords per pagina!

Keywordonderzoek

Keyword Onderzoek is belangrijk om te doen. Hierdoor krijg je inzicht in de belangrijkste zoekwoorden en hoeveel volume er op de zoekwoorden zit. Maar belangrijk is wel dat er niet teksten geschreven gaan worden waarbij het een sport is om zoveel mogelijk keywords in de tekst te proppen. Probeer de bezoeker zo goed mogelijk te helpen met een logische tekst.

Goede tools voor Keyword Onderzoek zijn:

Google suggest:
Je kunt een zoekwoord intypen en Google geeft jou de meest relevante keywords die gebruikt worden in combinatie met het hoofdkeyword (seed).

Keyword suggest door Google de zoekmachine

Google Trends:
Google geeft je informatie over trends in zoekvolumes. Hierdoor kun je zien hoe bepaalde markten zich ontwikkelen, welke informatie er opkomt, welke afzwakt enz.

Google Trends

De H1 Kop

De H1 kop is de belangrijkste titel van een pagina. Deze kop moet daarom jouw belangrijkste keyword bevatten en het liefst zo ver mogelijk naar voren in de zin. Hoe verder een woord naar voren staat, hoe meer waarde het woord krijgt. De H1 komt maar 1x voor per url path, voor tussenkoppen gebruik je dus H2, H3 en H4.

De Eerste Alinea

Hoe verder naar voren des te beter! Gebruik belangrijke keywords in het begin van de zin, maar zorg er ook voor dat de belangrijkste zoekwoorden van jouw SEO tekst in de eerste alinea voorkomen. Het is zelfs beter om in je eerste alinea de belangrijkste zoekwoorden te verwerken dan dat je ze verspreidt over je hele blog of pagina.

Woorden Dikdrukken

Woorden meer (SEO) kracht meegeven doe je aan de hand van dikgedrukte woorden en schuingedrukte woorden. Lange tijd heeft Google dit gebruikt als ranking factor, tegenwoordig zeggen ze dat dit geen waarde meer heeft. Het helpt jouw bezoeker wel makkelijker door de tekst te navigeren.

Tussenkoppen (H2 en H3)

Gebruik H2 en H3 koppen om jouw tekst goed te structureren. Neem een schoolboek waar in de inhoudsopgave verschillende koppen en sub-koppen terugkomen. In het boek staan onder deze koppen het desbetreffende onderwerp uitgelegd. Zo werkt dit ook op websites. Koppen geven je tekst structuur. Verder hecht Google meer waarde aan zoekwoorden die in koppen zijn verwerkt, verwerk daarom de belangrijkste woorden in de koppen van de tekst!

Hoe maak je koppen? Door ze tussen deze tags te zetten: <h2></h2>, <h3></h3> enz.

Keyword dichtheid

Het schijnt dat de perfecte keyword dichtheid tussen de 2% en 4% ligt. Maar waar het uiteindelijk echt omdraait is dat de tekst natuurlijk, logisch en leesbaar is geschreven. Help de bezoeker echt op jouw website in plaats van overal keywords tussen te proppen. Google ziet dit als keyword spam en rankt de site niet hoger, maar juist lager.

Keywordspammen is niet toegestaan

Ga niet keyword spammen. Dit is overoptimaliseren en wordt afgestraft door Google. Sterker nog, biedt jouw pagina weinig waarde en ben je alleen keywords aan het toevoegen voor de zoekmachine, dan kan je zelfs volledig worden weggehaald uit de zoekresultaten. Schrijf je tekst dus logisch en goed leesbaar.

Staar je niet blind op één Keyword

Je kan je volledig blind staren op één keyword met een hoog zoekvolume, maar waarom? Het doel is toch zoveel mogelijk kliks op jouw site? Verrijk je teksten daarom met een brede range aan keywords waar minder concurrentie op zit en spreek een bredere groep keywords aan. Scoren op veel kleine zoekwoorden is makkelijker dan scoren op één zoekwoord met een hoog volume.

Afgeleide zoekwoorden

Uit je keywordlijst komen vooral exacte zoekwoorden. Deze zijn natuurlijk goed om in je tekst te verwerken. Maar vergeet niet om ook brede zoektermen te gebruiken. Hiermee wordt bedoelt dat je jouw gevonden keywords ook los van elkaar verwerkt in de tekst en aanvult met andere woorden. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je één woord steeds opnieuw laat terugkomen. Synoniemen zijn belangrijk om te gebruiken. Je tekst wordt hierdoor natuurlijker, maar daarnaast ook vindbaar op een grotere groep zoekwoorden.

Longtail Keywords

Longtail zoekwoorden hebben over het algemeen een hoger conversiepercentage dan shorttail zoekwoorden (1 tot 3 woorden). Daarnaast hebben deze zoekwoorden minder concurrentie en heb jij meer kans om hoger te scoren in de zoekresultaten. Wanneer jij start met een nieuwe website of webshop heeft die nog weinig waarde. Waarom zou je je een lange tijd blind staren op hoge zoekvolumes waardoor je weinig verkeer ontvangt? Longtail zoekwoorden zijn conversiegericht en helpen jouw je doelen te behalen! Dit is natuurlijk net zo goed toepasbaar voor webshops die al langere tijd bestaan.

Title Tag

Zorg in de title tag dat het keyword zo ver mogelijk naar voren staat. Dit zorgt ervoor dat de title tag aansluit op de zoekvraag waar de pagina zich op richt.

Meta Description

Maak een uitnodigende tekst die aansluit op de pagina waar de bezoeker op land. Maak ook gebruik van emoticons zoals bijvoorbeeld een groen vinkje ✅ . Dit zorgt voor meer zichtbaarheid en zal leiden tot een hogere CTR (Click Through Rate).

De URL van de pagina

Zorg ervoor dat de URL van de pagina logisch is. De bezoeker moet in de zoekmachine doorhebben op wat voor pagina hij/zij terecht komt bij alleen het lezen van de URL. De URL kan het best zo kort mogelijk gehouden worden, waar je de belangrijkste keywords in meeneemt.

Broodkruimelspoor / Breadcrumb Trail

Breadcrumbs hebben SEO waarde en zorgen voor een goede gebruikservaring (UX of User eXperience). Daarnaast geeft een broodkruimelspoor rust voor de bezoeker, dit maakt het makkelijker om door de site te navigeren. Ook zijn het extre interne links voor de website, wat ook belangrijk is voor SEO.

Leave a Comment